Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om een gezonde en fijne werkplek te creëren. Dit heeft voordelen voor alle betrokken partijen. Als medewerkers in een gezonde omgeving werken, zullen zij fitter naar het werk komen. Het ziekteverzuim daalt en het welzijn neemt toe. Dit alles heeft natuurlijk veel positieve gevolgen op de productiviteit. Win-win dus. Maar hoe creëer je eigenlijk een gezonde werkomgeving? Welke factoren zijn van belang? We zetten drie tips op een rij.
1. Meer groen op kantoor
Op www.roessink.com vind je verschillende redenen om voor interieurbeplanting op kantoor te kiezen. Elk stuk groen draagt bij aan een gezondere werkomgeving. Mensen zijn enorm gebaat bij natuurlijke elementen in huis. We kunnen niet zonder groen. Planten leveren zuurstof, maken oprecht gelukkig en dragen bij aan een betere luchtvochtigheid. Allemaal dingen die nodig zijn op kantoor.
Toch worden veel werkomgevingen nogal sober aangekleed. Zonde, want hier valt dus veel winst te behalen. Meestal wordt hierbij het argument gegeven dat groen ook voor extra veel werk zorgt. Wie gaat al die planten dan verzorgen? Interieurbeplanting hoeft echter niet al te veel werk te kosten. Als je kiest voor de juiste luchtzuiverende planten, geeft dit nauwelijks extra werk. Maar dan moet je natuurlijk wel weten voor welke planten je moet gaan. Daarom adviseren we om deskundigen in te schakelen bij het vergroenen van jouw kantoor. Zo zet je de eerste stappen naar een gezondere werkomgeving.
2. Ergonomische hulpmiddelen
Op kantoor wordt er langdurig in één houding gezeten. Het lichaam is hier eigenlijk niet voor gemaakt. Het is niet voor niets dat zitten ook wel het nieuwe roken wordt genoemd. Mensen zijn door de jaren heen steeds minder gaan bewegen en dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid. De kans op overgewicht en diverse ernstige ziektes neemt toe. Ook fysieke ongemakken komen veelvuldig voor. Deze kunnen zelfs zó erg worden dat het ziekteverzuim toe zal nemen.
Om dit te voorkomen is het een goed idee om ergonomische hulpmiddelen in te zetten. Denk hierbij aan een ergonomische stoel en een verstelbaar bureau. Op die manier wordt een actieve zithouding gestimuleerd en zal het lichaam minder belast worden. Natuurlijk zijn er ook andere ergonomische hulpmiddelen voor diverse sectoren denkbaar. Wat dacht je bijvoorbeeld van ergonomische verschoontafels op kinderdagverblijven. Zo hoeven medewerkers minder ver te bukken. Dit zijn allemaal eenvoudige hulpmiddelen die het werk veiliger maken.
3. Stimuleer beweging
Wil je een gezondere werkomgeving op kantoor creëren? Probeer beweging dan zoveel mogelijk te stimuleren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het gebruik van statafels. Dit zijn tafels waar je eenvoudig staand aan kunt werken. Je kunt medewerkers ook stimuleren om tussendoor vaker op te staan. Er zijn tegenwoordig steeds vaker bedrijven die vergaderingen tijdens het wandelen organiseren. Een goede manier om medewerkers tussendoor lekker te laten bewegen. Bovendien zal dit ook nog eens tot de meest creatieve ideeën kunnen leiden. In de frisse buitenlucht en tijdens het wandelen wordt het brein namelijk gestimuleerd om oplossingsgericht te denken.