dark

Tips bij het inrichten van je huis

Iemands huis is meer dan alleen een dak en vier muren. Het is de plek waar je dag in dag uit moet besteden, waarschijnlijk voor meerdere jaren. Het is de plek waar je terugkomt na een lange dag werken en tot rust kan komen. Of de plek waar je je kinderen ziet opgroeien tot pubers en vervolgens volwassenen. Wellicht is het de plek waar je je vriendin mee naartoe neemt op jullie eerste date, en jaren later de plek waarnaar je terugkeert van je bruiloft. Het is daarom erg belangrijk om een huis in te richten dat je karakter weerspiegelt en waar je lang kan leven, zodat het van een huis verandert in een thuis.

Meubels

Een integraal deel van je huis, wordt opgemaakt door de meubels die je erin zet. Een stoel, bank en tafel zijn meer dan alleen houten of stoffen dingen die je kan gebruiken om op te zitten of om aan te eten, maar kunnen een hele grote rol spelen in het imago van het huis. Zo is een industrieel interieur tegenwoordig erg populair onder mensen. Het combineren van verschillende woonstijlen in de meubels is een must voor een prachtig plaatje van een huis. Zo kan je wellicht een industriële tafel combineren met houten stoelen, voor een interessante combinatie van kleur en materiaal, maar ook van stijl. 

Ruimte en licht

Niet alleen meubilair en interieur is een belangrijk onderdeel van het imago van je huis. Een groot deel van wat je huis mooi maakt komt ook van buiten. Zo kan licht van buiten een erg groot effect hebben op het interieur, de stijl en vooral de kleuren van het huis. Dit soort factoren zijn erg belangrijk wanneer je bezig bent met je woonkamer inrichten. Ook kunnen de kleuren die je zelf kiest erg belangrijk zijn bij het ontwerpproces. Een lichte vloer bijvoorbeeld laat je woning er vaak groter uitzien dan hij eigenlijk is. Een grotere woning wordt vaak ook als huiselijker gezien, dus kan het handig zijn om hier wat mee rond te spelen. 

Inspiratie

Voordat je daadwerkelijk gaat beginnen aan het ontwerpen van je huis, is het belangrijk om een plan te maken. Je werkt jezelf erg in de problemen als je ambitieus begint aan het ontwerpen van je huis, meubilair inkoopt en impulsieve keuzes maakt, waarna je achteraf kijkt naar het resultaat en toch niet tevreden bent. En dan komt dit vaak doordat je niet met alles rekening hebt gehouden. Zo kan je langsgaan bij verschillende bouwmarkten en woonwinkels, kan je online kijken of websites zoals pinterest of gewoon google afbeeldingen, of kan je rond bladeren door wat woonmagazines. Ook kunnen tv-programma’s een grote inspiratiebron zijn voor bijvoorbeeld je woonkamer inrichten. 

Plan

Als je wat inspiratie hebt opgedaan en je weet wat voor soort interieur en meubilair je zou willen, kan je beginnen aan het maken van een plan. Hierbij is het niet alleen belangrijk om rekening te houden met wat mooi is en hoe je zou willen dat je woonkamer, keuken of badkamer eruit ziet, maar ook wat de kosten zijn. Bepaal dus, al dan niet met je vrouw, kinderen en gezin, wat het budget is en hoeveel je wilt uitgeven. Daarna is het belangrijk om een plattegrond te maken van je huis, zodat je precies weet hoeveel ruimte je hebt, wat de opties zijn en waar je het beste welke spullen kwijt kunt. Met deze organisatorische stappen kom je al een heel eind. 

Persoonlijke toevoeging

Gefeliciteerd! Je hebt je huis gevuld met meubilair en een interieur ontworpen waar jij en je huisgenoten tevreden mee zijn. Ook heb je je goed aan je plan gehouden en ben je netjes binnen budget gebleven. Toch voelt het nog alsof er iets mist in het huis. Hier begint het leuke: het toevoegen van decoraties in het huis. Een woonkamer is geen echte woonkamer als het alleen praktisch is: kunst, accessoires, planten en andere decoraties geven niet alleen karakter aan het huis, maar maken het ook meer huiselijk. Ook kan je het nog persoonlijker maken door eigen kunst en foto’s toe te voegen. 

Afronden

Wanneer je denkt dat je compleet tevreden bent met het ontwerpen is je missie geslaagd: je hebt van je huis een thuis gemaakt. Door de jaren heen zul je merken dat de verschillende ruimtes en decoraties beetje bij beetje zullen veranderen, maar de basis altijd hetzelfde zal blijven. Misschien verschuif je de tafel wel, vervang je de schilderijen aan de muur of doe je zelfs een renovatie van de keuken. Onder dit alles ligt echter nog steeds het huis dat je zo lang geleden je eigen hebt gemaakt, en dat kan niemand van je afnemen. 

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post

Op vakantie in Groningen

Related Posts