Het gebruik van glaswol als isolatiemateriaal heeft meer voordelen dan dat alleen de stookkosten dalen. Glaswol kan ook helpen als materiaal dat bij een brand vertragend werkt. Een andere fijne eigenschap van glaswol is dat het geluidsoverlast vermindert. In hoeverre dit resultaat heeft, is vooral afhankelijk van de dikte van de glaswol. Daarnaast heeft het invloed of de glaswol goed in de holle ruimtes in je woning wordt geduwd. Op www.budgetisolatieshop.nl kun je glaswol van verschillende merken kopen. Bij deze webshop worden kwalitatief prima producten van bekende merken voor de laagste prijzen verkocht.
Wat is glaswol?
Glaswol is gemaakt van een mengsel van glas en zand. Deze materialen zijn recyclebaar. Je kunt glaswol isolatie dus beschouwen als een milieuvriendelijke oplossing om je woning energiezuiniger en stiller te maken. De isolerende eigenschappen ontstaan doordat glaswol zorgt voor een laag stilstaande lucht. Die verhindert dat de lucht uit een warme ruimte naar een koelere ruimte kan stromen, en houdt de warmte dus op de plek waar je die graag wilt hebben. De rollen of platen glaswol zijn gemakkelijk en precies op maat te maken met een zaag of met een scherp mes.
Jeuk
Glaswol is een product dat al jarenlang wordt doorontwikkeld. In de beginjaren was het een berucht product, omdat je van de minuscule glasdeeltjes die uit het materiaal konden ontsnappen dagenlang huidirritatie en veel jeuk aan je handen kon krijgen. Tegenwoordig hebben de meeste producenten van glaswol daar maatregelen tegen genomen. Het materiaal is behandeld met een product dat het ontstaan van de glasstof, dat verantwoordelijk is voor huidirritatie, tegengaat. Dit soort glaswolplaten kun je dus gerust met blote handen vastpakken. Je moet alleen oppassen als de platen op maat worden gezaagd of gesneden, want dan kan er nog wel wat glas stof vrijkomen.
Waar wordt glaswol voor gebruikt?
In principe zijn glaswolplaten of stroken van glaswol overal in een woning te gebruiken. De platen of stroken worden precies op maat gemaakt en kunnen dan in holle ruimtes worden geschoven. Dat kunnen spouwmuren zijn, holle ruimtes tussen vloeren, of de ruimtes die boven een verlaagd plafond zitten. Doordat er geen tocht meer is naar andere ruimtes blijft de temperatuur in de kamers waar het glaswol is gebruikt beter constant. Glaswol is niet geschikt voor plekken waar het isolatiemateriaal onder druk komt te staan. Je kunt dus geen glaswolplaten onder de vloerbedekking leggen.
Maatregelen tegen geluidsoverlast
Als je in een woning woont waar sprake is van geluidsoverlast vanuit naastgelegen kamers, kan dat met glaswol goed worden tegengegaan. Er wordt dan tegen de wand waar het geluid doorheen komt een voorzetwand geplaatst. De voorzetwand bestaat uit een constructie van latten, waar aan de buitenzijde een gipsplaat op wordt gemaakt. De holle ruimte tussen de latten wordt gevuld met glaswolplaten. Je zal zien dat de geluidsoverlast nu een stuk minder is geworden. Houd er rekening mee, dat deze oplossing alleen werkt als het geluid door de lucht komt. Het oplossen van geluidsoverlast door contactgeluid vraagt om een andere oplossing.