dark

Hoe maak je duurzame keuzes in je woning?

Hoe maak je duurzame keuzes in je woning?

Het thema duurzaamheid wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Zo zie je dagelijks al veel mensen hier rekening mee houden. Door bezig te zijn met duurzaamheid werk je aan een betere wereld voor zowel mens als milieu. Dit niet alleen voor nu, maar ook kijkend naar de toekomst. Daarnaast rijzen de gas en energieprijzen de laatste tijd ook de pan uit. Zowel voor jezelf als voor het milieu is het dan ook een goed idee om je woning te verduurzamen. Maar wat je kun je hier nou voor doen? en wat bespaar je er zelf mee? Hieronder lees je daar meer over!

Plaatsen van zonnepanelen

Allereerst kun je de keuze maken om zonnepanelen te laten plaatsen op je woning. Dit is een van de populairste manieren om te kunnen werken aan de duurzaamheid. Door middel van de zonnepanelen zorg je er namelijk voor dat je energie kunt gebruiken, zonder dat dit slecht is voor mens en milieu. De zonnepanelen vangen namelijk zonlicht op dat omgezet wordt in energie. Hierdoor heb je dus eigenlijk natuurlijke energie die erg handig en duurzaam is om te gebruiken. Gemiddeld bespaar je door zonnepanelen ook nog eens zo’n 450 euro per jaar (bron: milieucentraal.nl). Zeker de moeite waard dus.

De juiste ramen en kozijnen

Om je woning duurzamer te maken kunnen de juiste ramen en kozijnen ook helpen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld dubbel glas. Door middel van dubbel glas zorg je ervoor dat de warmte die je binnen de woning hebt de woning niet snel zal verlaten en daarnaast dat   de mogelijke kou van buiten niet snel naar binnen zal komen. 

Daarnaast wil je dat de ramen in de juiste kozijnen zitten. Zo kun je het beste de keuze maken voor aluminium kozijnen of kunststof kozijnen. Deze zijn namelijk erg duurzaam. Ze gaan lang mee en je hebt er weinig tot geen onderhoud aan. Het kost wel even wat tijd en geld om je kozijnen te vervangen, maar met kunststof kozijnen zul je uiteindelijk zo’n 700 euro per jaar besparen (bron: warmerhuis.nl). Zeker handig wanneer je een bewuste duurzame keuze wilt maken voor je woning. Daarnaast hoef je de kozijnen niet te verven, want je kunt ze in een bepaalde kleur krijgen. Ook hierbij ben je geen kosten kwijt en is dit weer beter voor de duurzaamheid.

Verbruik minder water

Je hebt nu eenmaal dagelijks water nodig. Dit kan zijn voor het draaien van verschillende wasjes, het aanzetten van de vaatwasser, tijdens het koken of om jezelf te douchen. Hoewel je water nodig hebt, kan het vele gebruik hiervan niet goed zijn voor de duurzaamheid. Je kan hier dan ook vrij gemakkelijk een hoop op besparen. Belangrijk is het dus om hierin de juiste keuzes te maken. Denk bijvoorbeeld aan het korter douchen. Als elke Nederlander voortaan maar 5 minuten zou douchen in plaats van 9 minuten, kunnen we met zijn allen al 120 miljoen m3 water per jaar besparen en maar liefst 450 miljoen m3 aardgas (bron: milieucentraal.nl). Zo zie je dat een klein verschil als dagelijks een paar minuutjes korter douchen al een hoop teweeg kan brengen. Buiten korten douchen, kun je ook proberen de vaatwasser minder vaak aan te zetten. Dit bespaart je per keer al 0,25 cent (bron: consumentenbond). Of kies eens voor het eco-programma. Zo bespaar je ook weer 0,05 cent per keer. Het is misschien niet veel, maar alle kleine beetje helpen. 

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous Post
Creëer luxe met weinig ruimte

Creëer luxe met weinig ruimte

Next Post
Een tv meubel in je interieur

Een tv meubel in je interieur

Related Posts