dark

Echt bont in de mode industrie

De discussie over het gebruik van nep bont of echt bont draait al lange tijd op volle toeren. Een bontkraag kan gemaakt worden van wasbeerhonden, coyotes, vossen en konijnen. Veel bn’ers hebben zich ook open hiertegen uitgesproken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de documentaire van Famke Louise ‘bontgirl’. Hierin reist zij naar China om daar de bontindustrie te ontmaskeren. Dit heeft zij gedaan na aanleiding van haar titel ‘dom bontje’ die zij in 2019 heeft ontvangen. Hierna besloot zij zich hier meer in te verdiepen waaruit een samenwerking met stichting Bont voor Dieren is ontstaan.

Nepbont in de media

Na een marketingstunt waardoor Nederland massaal dacht dat Famke Louise echt bont aan het shoppen was, is heel Nederland hierover uitgevallen. Hieruit blijkt maar weer hoe gevoelig dit onderwerp ligt. Helaas wordt er tegenwoordig nog steeds gebruik gemaakt van echt bont. Veel verkopers doen lijken alsof de kraag van nepbont gemaakt is, terwijl deze eigenlijk van echt bont is gemaakt. Verschillende stichtingen hebben al geprobeerd om aandacht te creëren voor dit soort praktijken. Niet alleen bont van dieren wordt gebruikt maar ook de huid. Veel mensen hebben dierenhuiden ergens in huis op de grond liggen. Ook deze huiden worden vaak verkocht als nep, terwijl het tegengestelde achteraf blijkt. Veel verkopers zijn dan ook niet helemaal eerlijk wat betreft de herkomst van de bontkraag. Hierdoor zul je zelf met een beetje kennis moeten testen of het bont echt of nep is, indien je geen echt bont wilt dragen. Vaak zitten er ook geen labels in kledingstukken die ons hier duidelijk over kunnen geven. Je moet hierbij dus vertrouwen op je eigen zintuigen.

Hoe weet je of het echt of nepbont is?

Veel kledingmerken maken gebruik van nep bont aangezien de vraag naar bont nog steeds hoog is. Gezien de vele protesten en organisaties die zich hard maken voor een bont vrije wereld, is echt bont momenteel not done. In sommige kinderjassen wordt er zelfs gebruik gemaakt van giftige stoffen in echte bontkragen. Aangezien het soms lastig kan zijn het verschil te zien tussen echt en nepbont, zijn er een paar manieren om hier toch achter te komen.

Nepbont en echt bont, het verschil

Allereerst kun je het voelen aan het materiaal van de bontkraag. Wrijf het bont tussen je duim en wijsvinger. Indien het bont zacht en glad voelt tussen je vingers, is het echt bont op de kraag. Voelt het juist stroef en een beetje plakkerig? Dan heb je te maken met imitatiebont. Helaas stoppen verkopers bewust geen label in het kledingstuk waarop te zien is of het echt of nep bont is.

Je zult dus echt op je eigen oordeel af moeten gaan, of dat van iemand anders. Ook door goed te kijken naar het bont kun je erachter komen of het echt bont is. Echt bont bestaat namelijk vaak uit verschillende kleuren, soorten en diktes haar. Bij nep bont lijken de haren echter allemaal op elkaar en zijn ze even dik. Om het goed te kunnen zien kun je even blazen op de haren zodat de onderlaag tevoorschijn komt. Bij echt bont is de ondervacht pluizig en is de onderste laag gemaakt van leer terwijl dit bij nep bont gemaakt is van stof. Mocht je het nou nog steeds niet zeker weten en het artikel al in je kledingkast hebben hangen. Dan kun je de priktest en vuurproef uitvoeren. Hierbij steek je een naald door het bont. Bij echt bont zul je merken dat je een hoop tegenstand krijgt terwijl je bij nepbont er zo doorheen prikt. Met de vuurproef kijk je naar de haren terwijl je deze in een vlam houdt. Indien de haren smelten en naar plastic ruiken heb je te maken met nepbont. Als de haren echter verschrompelen net zoals mensen haar, dan is het echt bont.

Het gebruik van bont in de verkoop van meubels

Gelukkig zijn veel bedrijven al gestopt met het verkopen van echt bont. Zij kiezen dan voor het alternatief imitatiebont. Ook in veel meubelwinkels zoals dimehouse en city interiors zien we dit terug. Hier kun je echter wel soms een dierenhuid scoren. Zoals veel bn’ers hebben ook een aantal winkelketens zich uitgesproken tegen het gebruik van echt bont. Mede hierdoor is er een discussie ontstaan in Nederland waarbij men er op wordt aangekeken als er echt bont wordt gedragen. Vooral bn’ers staan hierbij in het spotlicht. Het dragen van bont kan in deze tijden echt niet meer volgens men.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous Post

Ikea

Next Post

Trending wonen

Related Posts